Toffe tuin met een klein budget? Het is echt mogelijk!

Tuingeluk kun je creƫren in elke tuin. Of je nu een groot of een klein budget hebt. En dat zeg ik als ervaringsdeskundige. Als tuinontwerper, maar ook als gewezen bijstandsmoeder kan ik goedkope tuin ideeƫn met jullie delen. In dit artikel vind je daarom tips en tricks om je tuin zo leuk mogelijk te maken, zodat je in een sfeervolle tuin kunt genieten van een lekker theetje of je kinderen kunt zien spelen in de zandbak. Onderzoek heeft uitgewezen dat een groene tuin een positieve uitwerking heeft op je humeur. Ik gun iedereen een sfeervolle groene tuin! Dus, wil je low budget je tuin opknappen tot je eigen groene oase? Blijf dan lezen! Ik geef je graag tips om dat te bereiken.

Hoe kwam ik aan goedkope tuin inspiratie?

In mijn tijd als bijstandsmoeder kreeg ik een huis met een tuin die geheel bestraat was met grindtegels. Dat was even schrikken als groenliefhebber. Die tegels heb ik er eigenhandig grotendeels uitgehaald om zo borders te maken. De tegels die mochten blijven heb ik omgedraaid en gecombineerd met gekregen klinkers.

Een afgedankte vijver heb ik samen met mijn zoontjes ingegraven. Het was een heel karwei maar mijn jongens vonden het ook geweldig. Zeker omdat ze er kikkerdril en vissen in mochten doen.

Een tuin omtoveren tot een groene oase met een klein budget is echt mogelijk. Je zal dan wel wat inventiever en creatiever te werk moeten gaan. Maak gebruik van materialen die mensen weg willen doen. Er wordt zoveel weggegooid wat nog goed te gebruiken is. En wat het leuke is aan planten: ze groeien! Ruil stekjes, zaden en vermeerder de planten die je al hebt.

Bij de grotere supermarkten kun je regelmatig boompjes, klimplanten en struikjes kopen voor een klein bedrag. Het is een groot geluk als je zoā€™n klein twijgje tot een heuse boom ziet transformeren. Ik raakte zo gehecht aan mijn Magnolia en twee prachtige Prunussen dat ik ze mee verhuisd heb naar het huis waar ik nu nog steeds woon. Op het moment dat ik dit schrijf staat de serieus grote Magnolia te shinen met zā€™n prachtige bloesem.

Hier vind je 7 low budget tuin ideeƫn voor de bestrating

Toegegeven: een low budget tuin inrichten vereist wat meer doorzettingsvermogen en geduld dan met een groot budget. Want met een klein budget moet je naast de ā€œgewoneā€ tuinindeling ook nog nadenken over waar je de materialen zult halen. En welke er beschikbaar zijn. Maar het geeft echt een kick als het lukt. Voor je het weet zit je te genieten in je tuin.

 1. Met die grindtegels die bijna iedereen zomaar weg doet kun je zulke leuke dingen doen. Je kunt ze vaak gratis ophalen. Als je de grindtegel omdraait kun je hem gebruiken als een rustige betontegel, gecombineerd met klinkers. Elk patroon is denkbaar.
 2. Fan van flagstones? Dan breek je de grindtegels en leg ze in een mooi mozaĆÆek. In de ruime voegen kun je fijn split vegen of, als er genoeg zon komt, aanvullen met aarde vermengd met zand en er kruiptijm in zaaien.  
 3. Wil je een stoere bank in de tuin? Je kunt op allerlei manieren bankjes maken van grindtegels. Rechtop staand of halfsteens gestapeld. Er is van alles mogelijk.
 4. En als je een hoogteverschil wil overbruggen kun je gebroken grindtegels stapelen. Hartstikke gaaf als er mos tussen gaat groeien.
 5. In het huidige modebeeld van de grote keramische tegels danken veel mensen de juist zo sfeervolle klinkers af. Dat is jouw geluk! Combineer ze met de grindtegels of maak er een leuk slingerpad mee door de tuin. Je tuin lijkt dan ook gelijk groter!
 6. Van oude dakpannen kun je een hele creatieve borderrand maken. Ziet er helemaal geweldig uit als de planten gedeeltelijk over de rand bloezen.
 7. Wil je liever geen tegels? Kies dan halfverharding zoals grind of split. Je kunt er hele mooie organische lijnen mee maken waardoor je tuin nog sfeervoller oogt. En weet je dat je dan ook nog ecologisch bezig bent. Het regenwater kan zo het best opgenomen worden door de bodem. En dat komt de planten weer ten goede!

Conclusie: Speur marktplaats af. Je zult versteld staan van wat je gratis kunt afhalen. En geef het niet te snel op. De ene dag is er niets te vinden, de volgende dag kun je soms kiezenā€¦.

7 tips om goedkoop aan planten te komen:

 1. In het voorjaar doen heel veel mensen de tuin. Planten worden gesnoeid of afgestoken. Als ze een beetje op mij lijken vinden ze het vervelend om ze zomaar weg te gooien.
 2. De langere twijgen van een gesnoeide ligusterhaag kun je eigenlijk heel makkelijk stekken. Je kunt dan zelf je eigen haag van de grond af kweken.
 3. Zaaien! Er zijn zulke mooie bloemenmengsels om jouw tuin al direct in het eerste jaar tot een ware bloemenzee om te toveren.
 4. Eigenlijk het simpelste: vraag familie en vrienden om stekjes.
 5. Koop jonge planten. Je hebt wat meer geduld nodig maar het geeft echt een kick om ze te zien groeien.
 6. Ga meerdere keren naar een tuincentrum. Vaak zijn de planten het gunstigst geprijsd in de tijd dat ze op zā€™n mooist zijn. Dat betekent dat je in mei heel andere planten ziet dan in augustus.
 7. Er is gelukkig een tendens dat struiken gered worden van de sloop. Kijk eens op struikroven. Wie weet is er eentje in jouw buurt.

En dan nu nog 7 tips om je tuin te stylen:

 1. Wil je een nieuwe tuinset? Zoek dan buiten het seizoen. In het najaar heb je vaak mooie aanbiedingen.
 2. De vintage look past eigenlijk heel goed bij het buitenleven. Ga op zoek naar een mooie gebruikte tuinmeubels.
 3. Een gebruikte tuinset kun je met een frisse lik verf een heel ander uiterlijk geven. En jouw eigen sfeer bepalen. Misschien nog wel leuker ook!
 4. Maak je tuinset zelf van oude pallets. Maar dit is natuurlijk wel voor de echte klussers.
 5. Een buitenkleed geeft ook veel sfeer. Zeker als je bijpassende kussens erbij zoekt.
 6. Een lik verf kan al zoveel uitmaken! Geef je potten allemaal dezelfde kleur en je krijgt een prachtig rustig geheel.
 7. Wees creatief: een oude afgedankte fiets in je voortuin kan een geweldig steun zijn voor klimplanten. Hang een mand aan de fiets en vul deze met kleurige planten. Een feestje in je voortuin! Je kunt hem voor je raam zetten maar je kunt de fiets zo natuurlijk ook gebruiken als erfafscheidingā€¦.

De allerlaatste tip voor een prachtige low budget droomtuin:

Neem de tijd!! Haast je vooral niet maar houd je ogen open voor leuke materialen en planten. Met geduld en doorzettingsvermogen bereik je heel veel. Houd die groene oase voor ogen. De weg er naartoe is ook mooi!

Succes!!

4 gedachten over “Low budget tuin ideeĆ«n”

  1. Ha Marjolein,
   Dank voor de positieve reactie!
   Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik ze graag.
   Groetjes,
   Colinda

Reacties zijn gesloten.