Aanzicht en plattegrond tuinontwerp kleine stadstuin

Hoe ontwerp je je eigen tuin?

Wil je graag je tuin zelf ontwerpen maar weet je niet waar je moet beginnen?

Wees de tuinontwerper van je eigen tuin!
Hierbij wat tips om zelf je tuin te ontwerpen:

Meten is weten….
Meet daarom heel de tuin op en teken de tuin op schaal. Weet je niet (meer) hoe dat werkt? Neem dan de makkelijkste schaal: 1:100. Dat houdt in dat 100 cm in de tuin (1 meter dus), op de tekening 1 cm is. Geef daarbij aan waar de deuren zitten, de poort. Maar ook bomen of struiken die je graag wil bewaren.

Schaduw- of zonliefhebber?
Als je van de zon houdt, is het natuurlijk handig om ook aan te geven in de tekening waar je graag in de zon wil zitten. Als je altijd ’s-morgens vrij bent is het fijn als je weet waar je kunt ontbijten in de ochtendzon. Idem dito voor dat wijntje in de avondzon. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de schaduw.
Naast dat dit fijn is om te weten voor de plaats van het terras, is het ook fijn om straks te kunnen bepalen welke planten je kan uitkiezen. Een plant die van schaduw houdt zal het namelijk niet naar zijn zin hebben in de volle zon.

Wat zie je?
Omdat we in ons heerlijke kikkerland toch best vaak binnen zitten is het fijn om eens te gaan kijken wat je ziet vanuit de woonkamer. Tenslotte wil je in de winter ook leuk uitzicht hebben. Verder is het belangrijk om eens buiten de tuin te gaan staan om te kijken wat voorbijgangers zien. Als je gesteld bent op je privacy dan kun je daar rekening mee houden in je tuinontwerp.
Zijn er verder nog mooie elementen die je juist wil zien? Of wil je juist hele storende elementen verdoezelen?
En denk ook eens aan geluiden. Als er bijvoorbeeld veel verkeersgeluiden zijn kun je die verdoezelen door een waterstroompje in je tuinontwerp mee te nemen of misschien met zacht ruisende bamboe.

Het nuttige combineren met het aangename….
Denk ook aan die vervelende kliko’s. Geef ze een plek in de schaduw. Het liefst een beetje uit het zicht. En als je graag je was buiten droogt, dan moet je daar natuurlijk ook aan denken. De zandbak en de schommel….waar laat je het allemaal?

Inspiratie
Ga ook alvast op zoek naar voorbeelden van mooie tuinen. Wellicht heb je daar zelf al foto’s van gemaakt? Zo niet, kijk dan eens op Pinterest. Heel veel leuke voorbeelden in allerlei stijlen. Ook die van jou! Let daarbij op indeling maar ook op de beplanting.

Een hele belangrijke! De bodem….
Zoals mijn docent beplantingskunde altijd al zei: a pound for the ground and a penny for a plant. Dat wil zoveel zeggen als: Betaal wat meer voor goede grond, dan hoef je minder te betalen voor de planten. Het is namelijk zo dat als de bodem in goede conditie is de planten het goed doen. Is de bodem niet goed, dus bijvoorbeeld slecht doorlaatbaar, weinig voedingsstoffen en weinig bodemleven, dan hebben de planten het veel moeilijker en zal je waarschijnlijk vaker nieuwe planten moeten kopen omdat ze gewoonweg eerder dood zullen gaan.
Zorg dus voor goede grond!

En dan….. eerst de lay-out.
Als je aan alles gedacht hebt kun je aan de slag gaan met het uiteindelijke indelen.
Probeer diverse opties uit. Ook als je denkt dat je het wel weet. Probeer in ieder geval 1 andere optie dan die je in eerste instantie bedacht. Er komen soms verrassende dingen uit.

De kers op de taart!
De juiste plant op de juiste plaats.
Als je de indeling bepaald hebt en weet waar de borders komen dan kun je gaan kijken welke groeiplaatsomstandigheden er zijn.
Is er zure grond? Is het kleigrond? Ligt de border in de schaduw? En zo ja, hoe lang? Aan de hand daarvan ga je de beplanting kiezen.
Kies allereerst minimaal please één boom. Die geeft een “dak” aan de tuin. Let daarbij op dat je een boom kiest die past bij het formaat tuin. Maar echt….ook in kleine tuinen past een boom.
Daarna de struiken en vaste planten.
Probeer daar een beetje evenwicht in te brengen. Let op bloeitijden. Als alles in mei bloeit dan ziet het er in mei geweldig uit maar dan ziet je tuin er in de zomer een stuk minder interessant uit. Dus kies weloverwogen. Kies kleuren die bij elkaar passen en laat ze op diverse plaatsen in de tuin terugkomen. Dit geeft rust. Door ze in een ongelijkbenige driehoek te plaatsen wordt het niet saai.

Als je met alles rekening houdt dan kan er alleen maar jouw droomtuin uitkomen als resultaat!

Mocht je hierbij toch hulp nodig hebben dan kan een tuinontwerper je bijstaan van ontwerp tot realisatie.