Laten we kennis maken

De eerste stap om een passend tuinontwerp te maken voor uw droomtuin, is door een tuinontwerper / tuinarchitect uw wensen op papier te laten zetten. Of uw wens nou een moderne, strakke, romantische, mediterrane, inheemse natuurlijke tuin, boerderijtuin, eetbare kindvriendelijke tuin of juist een onderhoudsarme tuin is…..alles kan worden besproken.

Voor elke tuin…. of het nu om een landelijke tuin gaat, over een kleine stadstuin of een dakterras. Ik kan voor elk formaat tuin een tuinontwerp maken waarmee u zelf of samen met een hovenier uw droomtuin kan realiseren.

Voor uw tuingeluk is het belangrijk om elkaar te leren kennen. Ik kom graag langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mijn werkwijze

Na een vrijblijvende kennismaking gaan we van start.
Samen op weg naar jouw tuingeluk.

Het traject begint met een vrijblijvende kennismaking waarin we globaal de wensen omtrent stijl, functionaliteit, materialen, kleuren en ideeën over indeling bespreken. Aan de hand van dit gesprek ontvangt u een offerte op maat. Indien er wederzijds vertrouwen is over de werkwijze formaliseren wij dit in een opdrachtbevestiging.

Na opdracht volgt een tweede afspraak op locatie.
Tijdens dit bezoek zie ik het interieur en de omgeving. Dan volgt het opmeten van de tuin, analyseren van de bodem en inventariseren van de omgeving.. Bestaande bomen, planten, verhardingen worden ingemeten. Uitzicht vanuit de woning. Storende of juist mooie elementen leg ik vast. Ik maak daarvan veel foto’s.
Uitzicht, inkijk, geluiden en geuren bepalen mee hoe het tuinontwerp eruit zal zien.
Met deze informatie krijg ik een nog beter beeld van de wensen zodat ik deze kan verwerken in het tuinontwerp.

Het voorlopig ontwerp komt hierna tot stand aan de tekentafel door mijn creativiteit de vrije loop te laten. Ik maak al schetsend een plan waarin de functies een plek krijgen en er een mooi samenhangend geheel is ontstaan.
De plaats van materialen en hoofdbeplanting, van zowel bestaande als nieuwe bomen en grotere heesters, zijn tevens al aangegeven omdat dit een belangrijk deel van het plan is. Deze materialen worden aangegeven maar nog niet in detail uitgewerkt. Deze tekening wordt op A3 formaat uitgewerkt en opgewerkt in kleur.

Ongeveer 3-4 weken na opmeten en inventarisatie lever ik het conceptontwerp op.
Dit bestaat uit:
– Een 2D ontwerp op schaal
– Een moodboard met daarop voorstel van materialen en beplanting
– Een 3D schets

Ongeveer 1-2 weken na het opleveren van het voorlopig ontwerp spreken wij elkaar, bij voorkeur bij jullie thuis. In die tijd heeft het ontwerp even kunnen bezinken en heb je met het ontwerp in de hand een rondje door de tuin kunnen doen.
Met het ontwerp bij de hand kunnen we goed bekijken en bespreken hoe we het voorlopig ontwerp kunnen omzetten naar een definitief ontwerp.

Hierna ga ik aan de slag met het beplantingsplan, Ik vind het een uitdaging een beplantingsplan te maken waarbij het gehele jaar iets te beleven is. Fijn voor mens maar ook voor dier.
In de zomer wegdromen bij het gekwetter van vogeltjes en gegons van bijen en vlinders…..
In de winter een plaats om te overwinteren voor egels en insecten.

De beplanting zal specifiek worden samengesteld op geschiktheid voor de standplaats. Bodem en hoeveelheid zon zijn namelijk van groot belang voor de groeiwijze van de planten.
Vanzelfsprekend wordt daarbij rekening gehouden met de wensen qua kleur maar ook met uw al dan niet groene vingers.

Zo fijn! Het meegeleverde onderhoudsboekje! Daarin is te vinden wanneer u welk onderhoud moet plegen.

Om er zeker van te zijn dat de geadviseerde beplanting ook daadwerkelijk wordt geleverd kan ik zorg dragen voor de levering van de planten.

In het definitieve plan kan een verlichtingsplan worden opgenomen. Een verlichtingsplan met verwijzing naar de plattegrond. Een beeld van en informatie over de gekozen armaturen.

In mijn verlichtingsplannen houd ik rekening met dat we de ruimte delen met dieren en insecten.

Het definitieve plan wordt uitgewerkt in een A3 document. Alles dat van belang is voor het goed aanleggen van de tuin is daarin opgenomen.
Dit uitgebreide document bevat:
– Een technische tekening op schaal
– De uitwerking van diverse elementen
– Het uitgebreide beplantingsplan (zoals hierboven omschreven)
– Een verlichtingsplan
– Een 3D visualisatie

Met dit complete dossier kun je zelf aan de slag of met behulp van een hovenier/aannemer.

Indien gewenst help ik je graag met het vinden van een geschikte vakman.

Vind je het fijn als je geen omkijken hebt naar de aanleg en wil je toch dat het aangelegd wordt volgens plan? Op basis van uurtarief kan Tuinen van Co toezicht houden bij de aanleg van de tuin. 

Om u helemaal te ontzorgen kan Tuinen van Co toezicht houden bij de aanleg van de tuin. Dit is op basis van uurtarief.

Tijdens of na de planvorming kan Tuinen van Co een goede ondersteuning bieden bij het traject van de realisatie. Er zijn namelijk altijd onvoorziene situaties. We weten niet wat de hovenier/aannemer tegenkomt bij bijvoorbeeld het grondwerk waardoor de plannen gewijzigd dienen te worden. Maar denk ook aan:

– Benaderen en gesprekken voeren met toeleveranciers voor informatie en het realiseren van offertes
– Het nazien op prijs/kwaliteit verhouding van de offertes
– Het nazien op correctheid van de offertes
– Adviseren manier van aanpak tuinaanleg, tijdstippen en partijen
– Kluitcontroles tijdens aanlevering beplantingen
– Controles werkzaamheden tijdens uitvoering
– En andere denkbare werkzaamheden die buiten de genoemde werkzaamheden vallen.

“Hij die een tuin plant,
plant geluk.

Chinese wijsheid