Tips en inspiratie voor een mooie voortuin

Wat is een mooie voortuin? Wat maakt een voortuin interessant? En hoe ontwerp je die? In dit blog deel ik tips en adviezen voor het creƫren van een mooie voortuin op de manier zoals ik dat als tuinontwerper zou doen. Niet zomaar mooi. Maar een voortuin die echt bij je past!
Lees verder voor tips en inspiratie voor een mooie voortuin!

Voor mij als tuinontwerper is een voortuin mooi als die een warm welkom uitstraalt. Maar vooral: een voortuin die bij de bewoners past, bij het huis past, maar ook dat er het hele jaar door wat moois te zien is. Of het nu bloeiende planten zijn, groene structuren of, wat ook mogelijk is, uitgebloeide planten als winterstructuur. In deze blog wil ik als tuinontwerper mijn inspiratie, ideeƫn en tips delen voor het creƫren van een aantrekkelijke voortuin.

Een Mooie Voortuin is als een Warm Welkom:

Nu bedenk je misschien: hoe kan een voortuin een warm welkom uitstralen? De oplossing is eigenlijk best eenvoudig: Het begint er al mee dat een voortuin goed bereikbaar moet zijn. Maak een duidelijke looproute naar de voordeur. Natuurlijk fijn als je bezoek makkelijk bij de voordeur kan komen maar denk ook aan de postbode of wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt: de pakketbezorgers.

Een Mooie Voortuin past bij het Huis:

Of de voortuin bij het huis past, hangt af van de architectuur van het huis. Modern, klassiek. schuurwoning…. of een landelijke boerderij.
Mooie elementen of lijnen kun je versterken. En minder mooie dingen kun je een beetje verdoezelen. Misschien zelfs verstoppen achter beplanting.
Bij heel duidelijke architectuur waar lijnen en vlakken dominant aanwezig zijn kun je ze terug laten komen in de tuinarchitectuur door de beplanting en de verhardingen in lijnen en vlakken aan te brengen. Bij een dertiger jaren herenhuis kan de voornaamheid versterkt worden met mooie groenblijvende planten zodat de tuin een luxe stijlvolle uitstraling krijgt.
Een huis met veel lengte wil ik dan weer graag benadrukken door verticale elementen zodanig te plaatsen dat ze de verticale lijnen benadrukken.
Het begint dus met heel goed kijken naar de woning om te kijken welk tuinontwerp er bij het huis zou passen.

Welke boom voor een Aantrekkelijke Voortuin?

Voor de woning in de tekeningen hierboven heb ik een bomenstudie gemaakt waardoor de klant kon zien wat een boom met de uitstraling van het huis doen.
Laat voor de grap eens weten welke boom jij denkt dat het geworden is?

Welke Mooie Voortuin Past dan Echt bij Jou?

Wanneer een voortuin bij je moet passen moet je allereerst natuurlijk weten wat je wil met de voortuin. Zit je graag in de voortuin in de zomer? Heb je een favoriete plaats in de huiskamer, waar je in de winter de tuin goed kan zien? Is het je lust en je leven om de vogels te observeren die komen genieten van de tuin? Of wil je juist over de tuin heen kijken naar het park….maar dan wel zonder dat voorbijgangers naar binnen kijken?
Of, heel functioneel, is er plaats nodig voor auto, fietsen of vuilcontainers?
Van welke planten houd je wel….of juist niet…..
Zoveel uitgangspunten om rekening mee te houden.

10 Tips en Inspiratie voor een Mooie Voortuin die bij je Past:

 1. Zorg voor een duidelijke looproute naar de voordeur, voor je gezin, gasten en pakketbezorger.
 2. Bepaal welke functies er in de voortuin moeten passen
 3. Kijk goed vanuit het huis om te zien welk uitzicht je wil behouden en wat je wil verdoezelen.
 4. Kijk goed naar het huis om te kijken wat voorbijgangers zien en hoeveel privacy je wil creƫren.
 5. Kijk goed naar het huis om de vormen goed in je op te nemen.
 6. Versterk de architectuur van de woning.
 7. Kies voor planten die ook in de winter sierwaarde hebben.
 8. Combineer verschillende bladstructuren voor een interessante wintertuin. Klik hier voor meer info.
 9. Kies bloeiende planten die in de verschillende jaargetijden de blits maken.
 10. En bovenal: wees creatief!
  Zoals mijn zus altijd zegt…het is geen open-hart-operatie. Probeer het gewoon. De uitkomst kan verrassend zijn!

Hulp nodig bij het ontwerpen van jouw Mooie Voortuin?

Ik hoop dat je met deze inspiratie, ideeƫn en tips aan de slag kunt met het creƫren van een voortuin die echt bij jou en je huis past. Zie je het toch niet helemaal zitten om je voortuin zelf te ontwerpen? Dan help ik je daar als tuinontwerper graag bij. Tuinen ontwerpen is mijn passie en het is mijn doel om zoveel mogelijk mensen tuingeluk te bezorgen. Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Tot ziens!