Borders in je tuin?

Wil je een border in je tuin? De plaats van borders in je tuin is heel bepalend voor de sfeer van een tuin. Maar ook voor de sfeer die je binnen ervaart. Het grootste deel van het jaar leven wij in dit kikkerlandje vooral binnen. Het is dan toch jammer als je in de winter alleen zicht hebt op een groot tegelterras. Het kan ook anders. Je tuin eens anders indelen. Wil jij je ook in de winter in de tuin wanen? Blijf dan lezen. Ik geef tips, ideeën en inspiratie voor een mooie indeling van je tuin.

De plaats van borders in je tuin

Heb jij je terras gelijk bij het raam? Ja? Dan zie jij in de winter voornamelijk een leeg terras. Hoe leuk zou het zijn als je ook in de winter een tuingevoel kan ervaren. Dat is heus mogelijk. Plaats die border daarom eens wat dichter bij het raam.

Heb je al eens gedacht aan het terras op een andere plaats dan vlak voor het huis? Als ik denk aan een tuin van 5 x 10 meter, maak dan je terras eens midden in de tuin en plaats de borders om je terras heen. Probeer je voor te stellen hoe dat voelt als je een drankje doet, omringd door groen. Het gezoem van bijen om je heen. Vlinders die van bloem naar bloem gaan om zich tegoed te doen aan de nectar. Fluitende vogels om je heen. Dat wil toch iedereen….

Waar let je op bij de plaats van de border:

Het bepalen van de plaats van de borders doe je aan de hand van het gebruik van de tuin. Ben je een zonaanbidder, dan ga je eerst op zoek naar een plaats voor het terras. Als dat in de zon is dan komen de borders daaromheen. Zit je liever in de schaduw? Dan ben je een geluksvogel want dan heb je meer keus! Namelijk, als je geen schaduw hebt, dan máák je gewoon schaduw. Er zijn zulke leuke bomen voor kleine tuinen waardoor je nog eerder dat natuurlijke groene gevoel kan ervaren.

Keuze maken voor een verhoogde borders in je tuin?

Je ziet ze vaak: de verhoogde borders. En dan staan er planten in die het niet zo naar hun zin hebben. Het lijkt zo makkelijk die verhoogde borders. Maar, tenzij de planten goed gekozen zijn, is het vaak meer werk dan een border op maaiveld niveau. Het lijkt namelijk meer op tuinieren in potten. Het mag duidelijk zijn dat ik er niet razend enthousiast over ben.

Er is echter een uitzondering waarbij ik er als tuinontwerper, wél enthousiast ben over verhoogde borders. En dat is bij tuinen op laagveen met een zeer hoge waterstand. Planten zullen het beter doen als hun wortels niet gelijk in het water staan. Dan is het alleen maar fijn want dan is de plantenkeuze een stuk ruimer.
Planten die én tegen winterse natheid kunnen én tegen zomerse droogte kunnen….daarvan is de keuze wat beperkter namelijk.

Waar moet je op letten als je graag een verhoogde border wil:

 • De bakken maken zonder bodem zodat de planten dan contact kunnen maken met de aarde en het grondwater onder de bakken.
 • Kies planten die van droogte houden. Doordat de bakken hoger liggen kunnen de planten moeilijker aan vocht en voedingsstoffen komen.
 • Er zijn aardig wat droogteminnende planten die van zon houden. Ligt de bak in de schaduw let dan op dat de planten ook geschikt moeten zijn voor de schaduw.
 • Totdat de droogteminnende planten goed aangeslagen zijn hebben ze vaker verzorging nodig. Dat betekent dan ook dat zeker in het eerste jaar de planten vaker bewaterd dienen te worden.
 • Als de stand van het bodemwater erg laag is dan beter een bewateringssysteem aanleggen zodat de planten tot volle wasdom kunnen komen.

Hieronder zie je voorbeelden van verhoogde borders in een landschappelijke tuin op zeer drassig laagveen.

7 tips voor het inrichten van borders in je tuin:

Zo, nu is de plaats van de borders in jouw tuin bepaald. Maar hoe gaan we die borders inrichten. Het is goed om aan de volgende punten te denken:

 1. Bekijk per border hoeveel zon de border krijgt.
 2. Ligt de border in een verhoogde bak? Of ligt deze op hetzelfde niveau als de rest van de tuin? In een verhoogde bak kunnen planten moeilijker aan vocht en voedingsstoffen komen.
 3. Planten kiezen op basis van de kleuren die je mooi vindt. Let daarbij op dat een felle kleur niet al te vaak terug komt zodat de border mooi rustig blijft.
 4. Het geeft een mooi beeld als er meerdere bloeiwijzes gecombineerd worden: Kies bijvoorbeeld aren in combinatie met schermbloemen en alleenstaande bloemhoofdjes.
 5. Het geeft een spannend beeld om diverse bladvormen en bladkleuren te combineren.
 6. Laat planten of kleuren terugkomen zodat je een eenheid krijgt.
 7. Heb je kinderen of huisdieren die graag in de tuin wroeten? Zo ja, kies dan planten waarvan je weet dat die niet giftig zijn.

Hulp nodig bij je tuinontwerp?

Kom je er toch niet helemaal uit om je tuin zodanig in te delen dat het helemaal naar je zin is? Mijn tuinontwerpershart gaat er sneller van slaan als ik jou kan helpen. Neem contact me mij op als je wil dat ik je er bij help.

Colinda Tuinontwerper bij Tuinen van Co

Zie ik je snel?
Groetjes, Colinda