Een onderhoudsarme tuin

Wie geen groene vingers heeft, vraagt zijn tuinontwerper al snel een onderhoudsvrije tuin te ontwerpen. Nou, daar kan ik kort over zijn: die bestaat niet! Zelfs al zou je je tuin vol storten met beton, dan nog is deze niet onderhoudsvrij. Hoe dat zit en wat voor tuin je dan wel kunt laten aanleggen om zo min mogelijk met tuinonderhoud bezig te hoeven zijn, dat vertel ik je in dit artikel. Alles over een onderhoudsarme tuin vind je hier:

Onderhoudsvrije tuin? Nee, die bestaat niet!

Geen enkele tuin is onderhoudsvrij. We hebben namelijk te maken met weersinvloeden die bijvoorbeeld zorgen voor blad en vuil in de tuin. Als je dat niet wegveegt, dan ontstaat er een lekkere smurrie die een perfecte voedingsbodem zal zijn voor aanvliegende onkruidzaden, en zeker op zo’n totaal betegelde tuin valt dat groene onkruid wel heel erg uit de toon. Ook worden tegels glibberig en zal je ze regelmatig moeten schoonmaken als je niet op je gezicht wilt gaan. Kortom, er zal dus altijd wel iets van onderhoud komen kijken bij het hebben van een tuin. Zelfs als je er geen plant in hebt staan.

Wat wel bestaat: een onderhoudsarme tuin (zoals die van mij)

Zelf heb ik een best grote tuin van zo’n 500m2, met daarin een gazon, veel borders, begroeide pergola’s en kippen. Natuurlijk, aan het begin van het jaar moet ik even een paar dagen door m’n tuin rauzen. Even alles ordenen, zorgen dat mijn geranium macrorrhizum niet mijn phlomis wegdrukt, de oude takken van de braam weghalen en de nieuwe opbinden. Ja ja, ik weet het. Dat moet je eigenlijk in het najaar doen, maar onze tuin zien we niet meer als het weer eenmaal omgeslagen is. Er zit namelijk nog een flinke schuur tussen het huis en de tuin. Dus puntje bij paaltje: dan vergeet ik het nog weleens. Maar niet getreurd: we hebben altijd een enorme bramenoogst. Er staan nu nog steeds potten bramenjam van een paar jaar terug. We krijgen het niet op. Maar regelmatig wat cadeau geven is ook leuk.

Maar goed, ik wilde wat uitleggen over waarom mijn tuin onderhoudsarm is. Het gaat erom dat de planten die er staan met elkaar de bodem bedekken. Dat is het mooie van planten van vanaf zo’n 40 cm hoog: deze zorgen ervoor dat het op de bodem te donker is om onkruidzaden te laten ontkiemen. En mocht er toch een onkruidje kans zien om er doorheen te breken? Dan zie je dat onkruidje nauwelijks door het weelderige gewenste groen er omheen. Een paar bomen samen met diverse klimplanten zorgen voor hoogte in de tuin waardoor de tuin een fijne besloten plek is. Het enige dat wat extra onderhoud vraagt is het gazon. Maar dat telt voor mij niet mee, want dat rekent mijn man tot zijn taken. 

5 ideeën voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Om een onderhoudsarme of onderhoudsvriendelijke tuin te creëren heb ik een aantal tips voor je:

  1. Kies dus, zoals ik, voor planten vanaf 40 cm hoog. Dit omdat deze samen de bodem te donker maken om onkruidzaden te laten ontkiemen.
  2. Maak niet de fout om je tuin voor het grootste deel te bestraten. Tegels krijgen namelijk na verloop van tijd te maken met groene aanslag, waar je dan juist weer onderhoud aan hebt.
  3. Kies voor vaste planten en/of groenblijvers. Vaste planten komen ieder jaar terug. Als je deze plaatst bij het aanleggen van je tuin, hoef je de komende jaren dus geen nieuwe planten te plaatsen. Groenblijvers verliezen daarbij helemaal geen blad, wat weer opruimtijd scheelt.
  4. Ga voor meerdere planten van dezelfde soort. Deze kun je namelijk allemaal op dezelfde manier verzorgen, waardoor je niet ieder plantje afzonderlijk hoeft te behandelen.
  5. Kies voor grind in je tuin. Het aanleggen van grind is dan wel een hele klus, maar als het eenmaal ligt dan heb je er héél weinig onderhoud aan. Af en toe doorharken om onkruid te voorkomen is genoeg. 
  6. Luister naar de podcast van Lui-In-De-Tuin. Lekker relaxed. Er zijn er meer zoals jij (uh…wij)

Dit zijn pas een paar tips waarmee je een onderhoudsvriendelijke tuin kan creëren. Voor meer tips en adviezen kun je contact met mij opnemen. Ik draag met mijn advies graag bij aan jouw tuingeluk!

Droom van jouw eigen groene en onderhoudsarme tuin

Zie eens voor je dat je een pad en een terras hebt, omgeven door groen. Bloemen bijna het hele jaar door. Heel het jaar door iets te beleven in de tuin: een gegons van insecten, vogeltjes die daar wel een lekker hapje in zien… er valt genoeg te zien. En dat in je eigen tuin!

Bij een regenbui kan het water gewoon de borders in. De planten hebben het daardoor naar hun zin. Een beetje onkruid zie je in die goedgevulde border niet. Heerlijk! Een prettige bijkomstigheid is dat bij de steeds hetere zomers in Nederland jouw groene tuin ineens heerlijk is om te verblijven. Het kan namelijk wel 10 graden schelen met een geheel betegelde tuin!

Jouw eigen (onderhoudsvriendelijke) tuingeluk creëren?

Als jouw onderhoudsvriendelijke tuin eenmaal ligt, dan ben je de gelukkige eigenaar van een groene oase waarin je heerlijk kunt genieten van zomerse dagen. Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van jouw onderhoudsarme droomtuin? Neem dan gerust eens contact met mij op. Als tuinontwerper is het mijn doel om bij te dragen aan jouw tuingeluk.

Colinda Tuinontwerper bij Tuinen van Co

Tot ziens!
Groetjes,
Colinda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *