Moderne natuurlijke tuin

Moderne natuurlijke tuin: Onderhoudsarm?

Als gepassioneerd tuinontwerper leg ik mij vooral toe op het creëren van groene natuurlijke tuinen. Hierbij een voorbeeld daarvan…. De tuin uit de foto’s mocht gelukkig ook groen worden, als die maar onderhoudsarm zou zijn. De wens was van deze zonovergoten tuin een tuin te maken met schaduwrijke plekken waar je vanuit de schaduw kunt genieten van de bloemrijke borders. Het huis, de inrichting en de bewoner, vroegen wel om een moderne tuin. Dat moest het dus worden: Een moderne natuurlijke tuin!

Tuintransformatie

In het ontwerpstadium was de tuin vooral zonovergoten. Er was een pergola met lamellen tegen de zon. Er was zeker geprobeerd er met planten een groen geheel van te maken. Maar er miste samenhang en hoogte in deze achtertuin.

Moderne natuurlijke tuin in Papendrecht - situatie vóór
Oude situatie

De wens voor meer schaduw was dan ook meer dan welkom bij mij als boomliefhebber. Zo kon ik én schaduw creëren én hoogte plus, als kers op de taart,: een meer natuurlijke tuin. Wat zal het straks een geweldige tuin zijn, waar vogels en vlinders en misschien zelfs kleine zoogdieren zich tegoed kunnen doen.

Hoewel de tuin hier nog in zijn jonge aanplantfase verkeert, is het veelbelovend met de toevoeging van 6 bomen. Deze bomen zullen de komende jaren voor schaduwrijke plekken zorgen, waardoor de belofte van een groene oase elk jaar gestaag dichterbij komt. Deze moderne natuurlijke tuin is geboren!

Hoe creëer je een Moderne Natuurlijke Tuin:

De moderne touch door:

  • De vormgeving van de borders en de verharding in strakke duidelijke lijnen.
  • Grote tegels en, in dit geval, langformaat klinkers. Zoals de Galaton Klinkers van Formaat.
  • 1Borderranden of bakken uit CorTen staal, bijvoorbeeld van Terras & Trends.
  • Rustige materialengebruik. Niet teveel contrast. (Dat contrast is wel interessant maar dat ontstaat door het gebruik van de natuurlijke beplanting)

De natuurlijke touch door:

  • Véél beplanting.
  • Diversiteit in beplanting – in elk jaargetijde iets interessants voor de beestjes.
  • Overbloezende beplanting. De beplanting mag als het ware uit zijn border groeien.
  • Geen vormsnoei maar de natuurlijke habitus van de planten behouden
  • Zoveel mogelijk winterstructuren of wintergroen zodat insecten en andere beestjes zich er kunnen voortplanten, zich er mee kunnen voeden of zich kunnen verschuilen.
  • Waar mogelijk, inheemse planten toevoegen. Inheemse planten hebben zich bewezen tegen ons Nederlandse klimaat bestand te zijn.

En dan Last but not least:
Onderhoudsadvies geven om vooral het gevallen blad tussen de planten te laten. Zo kan het bodemleven aan de slag om de bodemstructuur te verbeteren en voeding terug te geven aan de bodem.

Wil je meer lezen over een moderne natuurlijke tuin. Lees dan mijn blog daarover.

Tuinontwerp Papendrecht
Moderne groene natuurlijke tuin

Ook benieuwd naar deze tuin in volle wasdom? Volgend jaar zal ik nieuwe foto’s uploaden. Beloofd!

Jij ook een Natuurlijke Tuin?

Wil je ook een natuurlijke tuin? Modern? Of juist niet? Of heb je andere speciale tuinwensen? Neem dan gerust contact met me op! Ik hou wel van een uitdaging.

Colinda Tuinontwerper bij Tuinen van Co

Groetjes,
Colinda