Tuinontwerp voor een kleine stadstuin

Bij een tuinontwerp voor een kleine stadstuin komt de kunst van de tuinontwerper echt tot leven omdat de ruimte maar beperkt is. Als tuinontwerper hou ik er van elke vierkante meter te benutten om een oase van groen en rust te creëren. In dit artikel duik ik dieper in op enkele essentiële aspecten van het ontwerpen van een stadstuintje. Tegenwoordig teken ik digitaal. Maar deze handmatig getekende tuinontwerpen van deze achtertuin in de stad wil ik jullie niet onthouden.

Belangrijk bij het tuinontwerp voor een kleine stadstuin:

Omdat de ruimte maar beperkt is In een kleine stadstuin is het nog belangrijker de ruimte optimaal te benutten. Elke functie verdient een plaats. Dat houdt in dat er goed nagedacht moet worden over het het indelen van de borders en de terrassen. In een kleine stadstuin is elk element van belang.

Hoe om te gaan met de beperkte ruimte van een stadstuin

In een stadstuintje is het goed om je bewust te zijn te zijn van hoeveel ruimte er nodig is voor een terras voor bijvoorbeeld 4 personen. (ca. 9 m2 zou volstaan) Maar als je bijvoorbeeld een bank integreert in een border….. Dan heb je de ruimte weer heel efficiënt gebruikt én, als bijkomend voordeel, wordt je omringd door planten. Hoe fijn is dat?! Wil je meer weten over de menselijke maat? Er zijn hele fijne boekjes voor.


Het tuinontwerp voor dit stadstuintje

Wat voor elke kleine tuin geldt en dus ook voor deze kleine stadstuin: Door de hoogte in te gaan met de beplanting maak je het groene oppervlak groter zonder beweegruimte in te leveren. Met de hoogte ingaan bedoel ik: gebruik klimplanten tegen muurtjes of schuttingen. Plaats een pergola en laat hem weelderig begroeien. Of, zoals in deze tuin: plant een boom voor het ultieme groene gevoel. Gelijk een heerlijke landingsplaats én beschutting voor vogels.

Hulp nodig voor het ontwerpen van een kleine stadstuin?

Heb je veel wensen voor je eigen stadstuin maar zie je nog niet hoe je dat allemaal kunt verwerken? Als tuinontwerper kan ik niet toveren, maar ik kan wel meedenken over handige toepassingen en materiaalgebruik. Neem gerust contact op!

Colinda Tuinontwerper bij Tuinen van Co